← Løgtingsmál

52-088/2025

Aldursmark fyri ættleiðing

§52a fyrispurningar · Birt 1. sep. 2026 · Avgreitt · Svarfreist 23. feb. 2026 · logting.fo

Spyrjari

Svarari

Skjøl (2)
088.25 Svar frá S. Stenberg til L. Weihe - Aldursmark fyri ættleiðing.pdfuppruna-PDF

Svar · — · 23. feb. 2026

Sjá útdrigin tekst
UTTANRÍKIS- OG MENTAMÁLARÁÐIÐ
Tinganes • FO-100 Tórshavn
Tel. (+298) 30 66 00 • ummr@ummr.fo • www.ummr.fo
Løgtingið
Tinghúsvegur 1-3, Postboks 208
110 Tórshavn
Tórshavn, tann 23. februar 2026
J. nr.: 26/04143
Svar
til
skrivligan fyrispurning nr. 52-088/2025 eftir § 52 a í tingskipanini um aldursmark fyri
ættleiðing
Fyrispurningurin er soljóðandi:
1. Hví er aldursmark sett á ættleiðing, soleiðis at í mesta lagi 42 ár kunnu vera millum
foreldur og barn?
2. Hví er tað aldurin hjá tí eldra foreldrinum og ikki tí yngra, sum er galdandi, tá pør
ættleiða?
3. Hevur landsstýriskvinnan ætlanir um at endurskoða hetta aldursmarkið?
Svar:
Til spurning nr. 1
Eitt fyrilit, sum býr undir aldurskravinum, er, at tað verður mett skynsamt, at tað er nøkulunda
samsvar millum aldursmarkið fyri ættleiðarar sambært føroyskari lóggávu og krøv sambært
lóggávuni í gevaralondum. Uttan slíkt samsvar kann tann støðan íkoma, at góðkendir ættleiðarar í
Føroyum vænta at fáa eitt barn í boði, men í veruleikanum ongantíð fara at fáa tað, við tað at teir
ikki lúka aldurskrøvini sambært lóggávuni í gevaralandinum.
Eitt annað fyrilit, sum býr undir aldurskravinum, er, at ættleiðingarsambond eiga at verða fingin í
lag innan fyri aldurstíðarskeiðið, har ein familja vanliga fær lívfrøðilig børn. Við hesum er dentur
lagdur á, at barnið ikki eigur at verða sett í eina enn serligari støðu, enn sjálv ættleiðingin longu
setur tað í. Harumframt er fyrilitið, at báðir ættleiðararnir eiga at vera í slíkum aldri, at teir í
tíðarskeiðnum, tá barnið veksur til, eru førir fyri at veita barninum tann stuðul og ta umsorgan,
sum tí tørvar.
Vísast skal í hesum sambandi á, at aldurstíðarskeiðið, har ein familja vanliga fær lívfrøðilig børn,
er broytt gjøgnum árini, umframt at livialdurin hjá fólki er hækkaður. Tað verður eisini
endurspeglað í aldurskrøvunum, sum sett eru til ættleiðing gjøgnum tíðina. Til dømis kom
verandi aldurskrav í gildi í 2015 (bekendtgørelse nr. 673 frá 18. maj 2015 for Færøerne om
godkendelse som adoptant). Fyri 2015 var tað ein treyt fyri at verða góðkendur at ættleiða, at

-- 1 of 2 --

UTTANRÍKIS- OG MENTAMÁLARÁÐIÐ
2/2
ættleiðarin ikki var meira enn 40 ár eldri enn barnið, tá ið umsóknin um at verða góðkendur sum
ættleiðari varð latin inn (bekendtgørelse nr. 288 af 26. marts 2007 for Færøerne om godkendelse
som adoptant). 42 ára aldurskravið er galdandi, í sambandi við at umsókn um at verða góðkendur
sum ættleiðari verður latin inn. Í roynd og veru kann aldursmunurin millum barnið og
ættleiðararnar vera upp í 47 ár og 364 dagar, tá barnið verður greipað saman við góðkendu
ættleiðararnar.
Til spurning nr. 2
Orsøkin er, at mett hevur verið, at tað er best fyri barnið, at bæði foreldrini skulu lúka øll krøv.
Til spurning nr. 3
Aldurskravið í sambandi við fremmandaættleiðing er ásett í ættleiðingarkunngerðini (kunngerð nr.
112 frá 27. november 2024 um ættleiðing).
Um talan er um fremmandaættleiðing, har góðkenning sum ættleiðari krevst til at ættleiða, er tað
ein treyt sambært § 21, stk. 1 í ættleiðingarkunngerðini (kunngerð nr. 112 frá 27. november 2024
um ættleiðing), at ættleiðarin ikki er meira enn 42 ár eldri enn barnið, tá ið umsóknin um
góðkenning sum ættleiðari verður latin inn. Sambært § 21, stk. 2 í ættleiðingarkunngerðini kann
verða vikið frá aldurskravinum í stk. 1, um 1) umsøkjarin innan fyri rímiliga tíð eftir at hava fingið
eitt ættleitt barn søkir um góðkenning til at ættleiða eitt barn afturat, ella 2) um serligar umstøður
gera seg galdandi.
Viðvíkjandi spurninginum, um landsstýriskvinnan hevur ætlanir um at endurskoða aldursmarkið,
er at siga, at landsstýriskvinnan hevur ta fatan, at lóggáva yvirskipað skal fylgja
samfelagsmynstrunum, og at tað ikki skal gerast munur á fólki, alt eftir um talan er um at gerast
foreldur við hjálp av eftirgjørdum gitnaði ella við ættleiðing.
Tó metir landsstýriskvinnan, at tað skal vera samanhangur millum lóggávuna og tað, sum í roynd
og veru letur seg gera.
Upplýsast kann, at Føroyar og Danmark hava eina avtalu um samstarv um ættleiðing, sbr. § 29 í
ættleiðingarlógini, har tað millum annað er ásett, at Føroya landsstýri og danska stjórnin eru samd
um, at tað er reglusamstarv millum ættleiðingarlóggávu í Føroyum og í Danmark, og at avtalan er
treytað av framhaldandi reglusamstarvi, íroknað, at tað í sambandi við fremmandaættleiðing er
sama grundarlag galdandi fyri at leysgeva børn til ættleiðing og fyri at verða góðkendur sum
ættleiðari í báðum londum.
Tað ber møguliga til at hækka aldurskravið, í sambandi við at umsókn verður latin inn, men fyrst
má kannast, um eitt tílíkt stig er innan fyri karmarnar, sum Føroya landsstýri hevur bundið seg til
sambært omannevndu avtalu.
Sirið S. Stenberg
landsstýriskvinna

-- 2 of 2 --
088.25 Spm. til S. Stenberg frá L. Weihe - Aldursmark fyri ættleiðing.pdfuppruna-PDF

Spurningur · — · 11. feb. 2026

Sjá útdrigin tekst
Skrivligur fyrispurningur
eftir § 52a í Tingskipanini
Spyrjari: Liljan Weihe, løgtingskvinna
Svarari: Sirið Stenberg, landsstýriskvinna í uttanríkis- og mentamálum
Evni: Aldursmark fyri ættleiðing
Spurningar:
1. Hví er aldursmark sett á ættleiðing, soleiðis at í mesta lagi 42 ár kunnu vera
millum foreldur og barn?
2. Hví er tað aldurin hjá tí eldra foreldrinum og ikki tí yngra, sum er galdandi, tá
pør ættleiða?
3. Hevur landsstýriskvinnan ætlanir um at endurskoða hetta aldursmarkið?
Viðmerkingar:
Tá einstaklingar ella pør ynskja at ættleiða eitt barn, eru ávísar treytir til ættleiðarar.
Ein treyt er, at ættleiðari ikki er meira enn 42 ár eldri enn ættleidda barnið. Tað ber í
sær, at pør, har bæði ella annar er eldri enn 42 ár, bert kunnu ættleiða eldri børn.
Í fjør fingu vit nýggjar reglur um eftirgjørdan gitnað. Tá var aldursmarkið fyri, nær
kvinnur kunnu fáa viðgerð fyri barnloysi, hækkað úr 40 upp í 45 ár. Onki aldurmark
er fyri makan, um talan er um pør, sum eru í viðgerð fyri barnloysi.
Ein støk kvinna, sum er yngri enn 42 ár, kann ættleiða eitt heilt lítið barn. Men um ein
kvinna, sum er yngri enn 42 ár, er í parlagi við ein, sum er eldri enn 42 ár, kunnu tey
ikki ættleiða eitt lítið barn. Tá er tað aldurin á eldra ættleiðaranum, sum ger av, hvussu
gamalt ættleidda barnið skal vera.
Vit síggja, at familjumynstur broytast. Somuleiðis síggja vit, at kvinnur (og pør)
gerast eldri, tá tey gerast foreldur. Hædd er tikin fyri hesum í nýggju reglunum fyri
eftirgjørdan gitnað.
Spurningurin er, um tíðin ikki er komin at endurskoða aldursmarkið fyri ættleiðing
eisini.
Á Løgtingi, 11. februar 2026
Liljan Weihe

-- 1 of 1 --